Haliç’in ağzına gerilen zincir ve İstanbul’un fethi… Bu zincirlerle fethin ilişkisi nedir?
İstanbul Deniz Müzesi yarım asırlık efsane bizans zincirlerinin yanısıra deniz tarihimize dair 20 bin cıvarında eşsiz koleksiyonu barındırıyor. Fatih Sultan Mehmet ’in İstanbul’u kuşatma hazırlıkları yaptığı sırada Doğu Roma İmparatoru tarafından Haliç’e gemilerin girişinin engellenmesi için Haliç’in ağzına gerilen devasa zincirden geriye kalan halkalar İstanbul Deniz Müzesi’nde sergileniyor. Yeniden düzenlenen müzenin yarın açılışı yapılacak. Resmi açılışin ertesi günü ise müzenin kapıları ziyaretçilere açılacak.
Yaklaşık 20 bin parçanın sergilendiği İstanbul Deniz Müzesi’nde dikkat çeken bölümlerden biri 2. Mehmet’in İstanbul’u kuşattığı sırada Haliç’in girişine çekilen devasa zincirden geriye kalan halkalar.
30-35 SANTİM BOYLARINDA DÖVME DEMİRDEN YAPILDI
İstanbul Deniz Müzesi Sanat Tarihçisi Nalan Dönmez Yakarçelik, müzede sergilenen zincirlerin Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sırasında Bizanslıların Haliç’in ağzına gerdikleri zincirden bir parça olduğunu ve dövme demirden yapıldığını söyledi. Zincirlerin el yapımı olduğu için standart olmadığını ve boylarının 30 ile 35 santimetre arasında değiştiğini kaydeden Yakarçelik, bazı zincir parçalarının Deniz Müzesi dışında Topkapı Sarayı, Harbiye Askeri Müzesi ve Hisarlar Müzesi’nde bulunduğunu söyledi. Müzede Haliç demirleriyle ilgili olarak şu bilgiler veriliyor;
HALİÇ’İN AĞZINA GERİLEN ZİNCİR VE İSTANBUL’UN FETHİ
Sultan 2. Mehmet İstanbul kuşatması ile ilgili hazırlıklarını 23 Mart 1453 tarihinde tamamlayarak kuşatmayı başlatmak üzere Edirne’den İstanbul’a hareket etmiştir. Bunun üzerine Doğu Roma İmparatoru, Haliç Körfezi’ne yabancı gemilerin girişinin engellenmesi için emir vermiştir. 2 Nisan günü Bortolamio Soligo tarafından Yalıköşkü civarındaki Kentenarion Kulesi ile Galata Surları arasına zincir çekilmiştir. Bu zincir çok iri ve yuvarlak baklalardan yapılmış ve birbirine büyük demir kancalarla bağlanmış bir zincirdir. Sağlam olması için de iki taraftan surlara tutturulmuştur. Haliç surlarının zayıf olduğunu ve buradan kente girişin daha kolay olacağının düşünen Sultan 2. Mehmet donanmasına Doğu Roma’nın zincirle kapattığı Haliç’e girme emrini vermiştir. Ancak başlatılan deniz taarruzu istenilen şekilde sonuçlanmamış ve 20 Nisan tarihinde Zeytinburnu açıklarında Osmanlı donanması ile müttefik filo arasında yapılan savaşta Osmanlı donanması büyük kayıplar vermiştir. Bunun üzerine Sultan 2. Mehmet donanmayı karadan yürüterek Haliç’e indirme kararı almıştır. 21-22 Nisan akşamı önceden hazırlanmış olan kızaklarla 72 parça gemi Tophane Limanı’ndan başlayarak, Humbaracı yokuşu, Asmalı Mescit, Tepebaşı, Kasımpaşa güzergahından Haliç’e indirilmiştir. 29 Mayıs gecesi başlatılan saldırı sonucunda da İstanbul fethedilmiştir.
Yazete